“Zamin”ni Telegramʻda oʻqing! Join!
Zamin.uz
, 05 2024, 00:28
ЎЗO‘Z

Kivi mavsumi: Ushbu meva immunitetga qanday ta’sir qiladi?

16 yanv, 17:43 2 566 Hayot tarzi
“Zamin”ni Telegramʻda oʻqing!
Kivi mavsumi: Ushbu meva immunitetga qanday ta’sir qiladi? Foto: Harper’s Bazaar
Avvaliga aktiniya deb atalgan va nordon hamda mayda bo‘lgan meva XX asr boshlarida Yangi Zelandiyaga olib borilgan va u yerda yangi nav yetishtirilgan. Ta’mi nordon bo‘lgan mevaning kivi mazasiga aylanishi uchun 30 yil ketgan. Uning nomi Yangi Zelandiyaning ramzi bo‘lgan kivi qushi singari atala boshlagan. Foydali moddalarni o‘z ichiga oladigan ushbu mazali mevani ratsionga kiritish nima uchun muhimligi haqida ma’lumot berib o‘tamiz.

Tarkibida oqsil va ovqat hazm jarayoni uchun muhim bo‘lgan aktinidin fermenti bo‘lgan kivi, shuningdek, foydali meva kislotalarini ham o‘z ichiga oladi. Ushbu kislotalar ayniqsa oshqozondagi kislotaning yetarlicha ishlab chiqarilmaganida ayni muddao hisoblanadi. Xitoy tabobatida kividan asrlar davomida oshqozon ichak trakti hamda buyraklarda toshlar paydo bo‘lishining oldini olishda qo‘llanilgan.

Kivi C vitaminiga boy sanaladi, uning 100 grammida ushbu antioksidantning 4 kunlik me’yori bo‘ladi. U hujayralarni himoya qiladi, yallig‘lanish jarayonlarining oldini oladi, qarishni sekinlashtiradi va teri ahvolini yaxshilab, uning rangi va ahvolini yaxshilaydi. C vitaminining yana bir ijobiy xususiyati, kollagen ishlab chiqarilishini yaxshilaydi.

Ushbu meva immunitetni mustahkamlaydi, uni muntazam iste’mol qilish immunoglobulin ishlab chiqarilishini yaxshilab, organizmni virus va kasallik keltirib chiqaradigan bakteriyalardan himoya qiladi. K vitamini va kaliyga boy bo‘lgan kivida qonni suyultiradigan moddalar ko‘p bo‘lgani sabab uning iste’moli tromblar paydo bo‘lishining oldini oladi, yurak mushaklarini mustahkamlaydi, qon-tomirlar elastikligini yaxshilaydi. Qolaversa, kivi parhezbop mahsulot hisoblanadi. Unda shakar va kaloriya kam ekani sabab parhezshunoslar uni ratsionga kiritish kerakligini ta’kidlaydi. Kivini nafaqat o‘zini, bo‘tqa, yogurt va salatlarga qo‘shib ham iste’mol qilish mumkin.




Mavzuga oid yangiliklar
  • Keksayganda ham yosh ko‘rinish uchun qanday hayot tarzini kechirish kerak? 02 мая, 23:23 198
  • Eng yaxshi superfud: ismaloqning foydali xususiyatlari 29 apr, 10:30 133
  • Yaponlarni dunyodagi eng uzoq umr ko‘ruvchi millatga aylantirayotgan foydali odatlar 27 apr, 11:27 312
  • Ortiqcha vaznli insonlar uchun sog‘lom ovqatlanishning beshta muhim qoidasi 25 apr, 12:59 166
  • Sariqmi yoki yashil: qaysi turdagi banan foydaliroq? 24 apr, 12:45 358
  • Qaysi kundalik odatlar immunitet pasayishiga olib kelishini bilasizmi? 24 apr, 06:00 246
  • So'nggi yangiliklar
  • Shomurodov navbatdagi uchrashuvda antiqa rekord o‘rnatadi 05 мая, 00:00 0
  • Sodiq Xon uchinchi bor London meri etib saylandi 04 мая, 23:36 0
  • Olimlar arilar sonining kamayishidagi «asosiy» yangi omilni aniqladi 04 мая, 23:13 16
  • Belarusdagi "Miori" va "Rossoni" o‘yini 50:0 hisobida yakunlandi 04 мая, 23:00 46
  • O‘zbekistonda qaysi davlatlarning kapitali ishtirokidagi korxonalar soni ko‘p? 04 мая, 22:35 20
  • Demensiyadan himoya qiladi va kayfiyatni ko‘taradi: birgina mahsulotdan super ichimlik 04 мая, 22:16 63
  • Sergey Shoygu: “Ukraina Rossiya bilan urushda 111 mingdan ortiq askarini yo‘qotdi” 04 мая, 21:45 54
  • Ukraina AQSHdan birinchi navbatda MQ-9 dronlarini yetkazib berishni so‘ramoqda 04 мая, 21:42 90
  • Sobiq "Navbahor" murabbiyi o‘zbek va qozoq futboladigi farq haqida gapirdi 04 мая, 20:39 266
  • Gulistonda Nexia avtomashinasining gaz balloni portlab ketdi (video) 04 мая, 20:19 130
  • Indoneziyaning Sulavesi orolida suv toshqinlari sabab 15 kishi halok bo‘ldi 04 мая, 19:55 21
  • Rossiya IIV Ukrainaning amaldagi va sobiq prezidentini qidiruvga berdi 04 мая, 19:32 155
  • Bo‘limlar