“Zamin”ni Telegramʻda oʻqing! Join!
Zamin.uz
, 26 2024, 17:45
ЎЗO‘Z

Kivi mavsumi: Ushbu meva immunitetga qanday ta’sir qiladi?

16 yanv, 17:43 2 560 Hayot tarzi
“Zamin”ni Telegramʻda oʻqing!
Kivi mavsumi: Ushbu meva immunitetga qanday ta’sir qiladi? Foto: Harper’s Bazaar
Avvaliga aktiniya deb atalgan va nordon hamda mayda bo‘lgan meva XX asr boshlarida Yangi Zelandiyaga olib borilgan va u yerda yangi nav yetishtirilgan. Ta’mi nordon bo‘lgan mevaning kivi mazasiga aylanishi uchun 30 yil ketgan. Uning nomi Yangi Zelandiyaning ramzi bo‘lgan kivi qushi singari atala boshlagan. Foydali moddalarni o‘z ichiga oladigan ushbu mazali mevani ratsionga kiritish nima uchun muhimligi haqida ma’lumot berib o‘tamiz.

Tarkibida oqsil va ovqat hazm jarayoni uchun muhim bo‘lgan aktinidin fermenti bo‘lgan kivi, shuningdek, foydali meva kislotalarini ham o‘z ichiga oladi. Ushbu kislotalar ayniqsa oshqozondagi kislotaning yetarlicha ishlab chiqarilmaganida ayni muddao hisoblanadi. Xitoy tabobatida kividan asrlar davomida oshqozon ichak trakti hamda buyraklarda toshlar paydo bo‘lishining oldini olishda qo‘llanilgan.

Kivi C vitaminiga boy sanaladi, uning 100 grammida ushbu antioksidantning 4 kunlik me’yori bo‘ladi. U hujayralarni himoya qiladi, yallig‘lanish jarayonlarining oldini oladi, qarishni sekinlashtiradi va teri ahvolini yaxshilab, uning rangi va ahvolini yaxshilaydi. C vitaminining yana bir ijobiy xususiyati, kollagen ishlab chiqarilishini yaxshilaydi.

Ushbu meva immunitetni mustahkamlaydi, uni muntazam iste’mol qilish immunoglobulin ishlab chiqarilishini yaxshilab, organizmni virus va kasallik keltirib chiqaradigan bakteriyalardan himoya qiladi. K vitamini va kaliyga boy bo‘lgan kivida qonni suyultiradigan moddalar ko‘p bo‘lgani sabab uning iste’moli tromblar paydo bo‘lishining oldini oladi, yurak mushaklarini mustahkamlaydi, qon-tomirlar elastikligini yaxshilaydi. Qolaversa, kivi parhezbop mahsulot hisoblanadi. Unda shakar va kaloriya kam ekani sabab parhezshunoslar uni ratsionga kiritish kerakligini ta’kidlaydi. Kivini nafaqat o‘zini, bo‘tqa, yogurt va salatlarga qo‘shib ham iste’mol qilish mumkin.




Mavzuga oid yangiliklar
  • Ortiqcha vaznli insonlar uchun sog‘lom ovqatlanishning beshta muhim qoidasi 25 apr, 12:59 93
  • Sariqmi yoki yashil: qaysi turdagi banan foydaliroq? 24 apr, 12:45 256
  • Qaysi kundalik odatlar immunitet pasayishiga olib kelishini bilasizmi? 24 apr, 06:00 167
  • Parhezshunos uzoq yashash uchun muhim sirni «ochdi» 22 apr, 21:30 243
  • Xom go‘shtni nega yuvib ishlatish kerak emas? 22 apr, 14:18 380
  • Ozish uchun nonushtaning uchta oltin qoidasi 19 apr, 21:00 176
  • So'nggi yangiliklar
  • Oq uy Kiyevning g‘alabasiga shubha qilmoqda 26 apr, 16:38 1
  • Futzal. Jahon chempionati yo‘llanmasi uchun Markaziy Osiyo jamoalari kurashadigan bo‘ldi 26 apr, 16:19 1
  • “Mayns” futbol klubi stadionidan 500 kilolik bomba topildi 26 apr, 15:51 10
  • Iqtisodiyotda davlat ishtiroki qisqartiriladi 26 apr, 14:53 20
  • Qizga tegajog‘liq qilib tasvirga olganlarga nisbatan jinoyat ishi ochildi 26 apr, 14:28 31
  • Bosh prokuratura Nig‘matilla Yo‘ldoshev «qidiruvda bo‘lgan shaxslar bilan gaplashib turgani» haqidagi videoga izoh berdi 26 apr, 14:02 160
  • Ruslar Abrams tanklarining zaif tomonini topishdi 26 apr, 13:48 172
  • Mariya Zaxarova ukrainaliklarni Amerika hindulariga o‘xshatdi 26 apr, 13:25 78
  • Toshkent shahrida qaysi viloyat haydovchilari ko‘proq taksichilik qilmoqda? 26 apr, 13:03 98
  • Istalgan qonni birinchi guruh qoniga aylantirish yo‘li topildi 26 apr, 12:40 48
  • Urushdan qaytgan Rossiya harbiy xizmatchilari 100 dan ziyod qotillikka qo‘l urgan 26 apr, 12:17 165
  • O‘zbekiston AQSHning “kuzatuvdagi davlatlar ro‘yxati”dan chiqarildi 26 apr, 10:49 104
  • Bo‘limlar