Diyetologlarning aytishicha, yosh o‘ttizdan o‘tgach, organizmda moddalar almashinuv jarayoni va metabolizm o‘zgaradi. Shuning natijasida alohida mahsulotlar organizmga aksar hollarda ziyon yetkaza boshlaydi.
OQ NON VA ShAKAR30 yoshdan keyin oq unga pishirilgan non va shakar iste’molini kamaytirish zarur. Ular organizmda shamollash jarayonlarini yuzaga keltiradi, teriga salbiy ta’sir o‘tkazib, uni mo‘rtlashuvini ta’minlay boshlaydi.
PARHEZ IChIMLIKLARBirinchi navbatda parhez ichimliklar ayollarga 30 yoshdan keyin salbiy ta’sir ko‘rsata boshlaydi. Ular organizmga kirib borgach, miya ichimlikni oddiy shirin ichimlik sifatida qabul qilib o‘zidan insulin ishlab chiqara boshlaydi. Vaholanki, bu ichimliklarda shakar moddasi yo‘q. Shu narsa organizmda rostakam falokat sodir etadi. Biz stress holatlarini boshdan kechira boshlaymiz. Aksar vaziyatlarda parhez ichimliklar saraton xastaligini chaqiradi.
KETChUP, MAYONEZ, QALAMPIRBu mahsulotlar ham o‘ttiz yoshdan so‘ng teri mo‘rtlashuvini ta’minlashda muhim rol o‘ynaydi. Qalampirning tabiiy ko‘rinishdagisini iste’mol qilish kerak. Kimyoviy moddalar aralashtirilgan qalampirlar salomatlik kushandasi ekan. Mayonez va souslar ham organizmda kuchli shamollar jarayonlarini paydo qiladi.
MAKARONBu mahsulot, ayniqsa, ayollar uchun o‘ta og‘ir hisoblanadi. Makaronni hazm qilish uchun organizm keragidan ko‘p quvvat sarflaydi. Oqibatda ichak yo‘llarida jiddiy muammolar yuzaga keladi.
Manba:
Hordiq.uz