“Zamin”ni Telegramʻda oʻqing! Join!
Zamin.uz
, 25 2024, 05:45
ЎЗO‘Z

Kivi mavsumi: Ushbu meva immunitetga qanday ta’sir qiladi?

16 yanv, 17:43 2 556 Hayot tarzi
“Zamin”ni Telegramʻda oʻqing!
Kivi mavsumi: Ushbu meva immunitetga qanday ta’sir qiladi? Foto: Harper’s Bazaar
Avvaliga aktiniya deb atalgan va nordon hamda mayda bo‘lgan meva XX asr boshlarida Yangi Zelandiyaga olib borilgan va u yerda yangi nav yetishtirilgan. Ta’mi nordon bo‘lgan mevaning kivi mazasiga aylanishi uchun 30 yil ketgan. Uning nomi Yangi Zelandiyaning ramzi bo‘lgan kivi qushi singari atala boshlagan. Foydali moddalarni o‘z ichiga oladigan ushbu mazali mevani ratsionga kiritish nima uchun muhimligi haqida ma’lumot berib o‘tamiz.

Tarkibida oqsil va ovqat hazm jarayoni uchun muhim bo‘lgan aktinidin fermenti bo‘lgan kivi, shuningdek, foydali meva kislotalarini ham o‘z ichiga oladi. Ushbu kislotalar ayniqsa oshqozondagi kislotaning yetarlicha ishlab chiqarilmaganida ayni muddao hisoblanadi. Xitoy tabobatida kividan asrlar davomida oshqozon ichak trakti hamda buyraklarda toshlar paydo bo‘lishining oldini olishda qo‘llanilgan.

Kivi C vitaminiga boy sanaladi, uning 100 grammida ushbu antioksidantning 4 kunlik me’yori bo‘ladi. U hujayralarni himoya qiladi, yallig‘lanish jarayonlarining oldini oladi, qarishni sekinlashtiradi va teri ahvolini yaxshilab, uning rangi va ahvolini yaxshilaydi. C vitaminining yana bir ijobiy xususiyati, kollagen ishlab chiqarilishini yaxshilaydi.

Ushbu meva immunitetni mustahkamlaydi, uni muntazam iste’mol qilish immunoglobulin ishlab chiqarilishini yaxshilab, organizmni virus va kasallik keltirib chiqaradigan bakteriyalardan himoya qiladi. K vitamini va kaliyga boy bo‘lgan kivida qonni suyultiradigan moddalar ko‘p bo‘lgani sabab uning iste’moli tromblar paydo bo‘lishining oldini oladi, yurak mushaklarini mustahkamlaydi, qon-tomirlar elastikligini yaxshilaydi. Qolaversa, kivi parhezbop mahsulot hisoblanadi. Unda shakar va kaloriya kam ekani sabab parhezshunoslar uni ratsionga kiritish kerakligini ta’kidlaydi. Kivini nafaqat o‘zini, bo‘tqa, yogurt va salatlarga qo‘shib ham iste’mol qilish mumkin.




Mavzuga oid yangiliklar
  • Sariqmi yoki yashil: qaysi turdagi banan foydaliroq? 24 apr, 12:45 182
  • Qaysi kundalik odatlar immunitet pasayishiga olib kelishini bilasizmi? 24 apr, 06:00 103
  • Parhezshunos uzoq yashash uchun muhim sirni «ochdi» 22 apr, 21:30 215
  • Xom go‘shtni nega yuvib ishlatish kerak emas? 22 apr, 14:18 336
  • Ozish uchun nonushtaning uchta oltin qoidasi 19 apr, 21:00 169
  • Xotirani yaxshilashning juda oddiy usuli topildi 18 apr, 12:22 291
  • So'nggi yangiliklar
  • O‘zbek professional boksi tarixidagi eng katta jang tasdiqlandi! 25 apr, 00:33 86
  • Xose Venansio: Eronga qarshi o‘yindagi g‘alaba Jahon chempionati oldidan jamoamizga yaxshi ta’sir ko‘rsatadi 25 apr, 00:23 44
  • O‘zbekiston birinchi chorakda 2,7 mlrd dollarlik oltin sotdi 25 apr, 00:06 23
  • Eronda reper Tumoj Solihiy o‘lim jazosiga hukm qilindi 24 apr, 23:35 103
  • Shoyguning o‘rinbosari hibsga olindi. Bu ish haqida hozirgacha nimalar ma’lum? 24 apr, 23:12 100
  • Olimlar 2024 yilda kuchli jaziramadan aziyat chekishi kutiladigan hududlarni aytdi 24 apr, 22:42 149
  • Rossiya mudofaa vaziri o‘rinbosari Timur Ivanov tergov izolatoriga jo‘natildi 24 apr, 22:20 65
  • Yevrokomissiya rahbari: “Rossiyaning Ukrainadagi g‘alabasi Yevropa tarixini o‘zgartiradi” 24 apr, 22:00 203
  • Vazirning “dakki”si, bu ishlardan zerikkan Jo‘rayevlar oilasi va Botir Qodirovning iqrori... 24 apr, 21:37 220
  • Eldor Shomurodov transferiga narx belgilandi! 24 apr, 21:25 285
  • Futzal. O‘zbekiston Vetnam ustidan irodali g‘alaba erishib, yarim finalga yo‘l oldi 24 apr, 21:09 160
  • Amerikalik olimlar barcha uchun birdek foydali jismoniy faollik turini aniqladi 24 apr, 20:50 106
  • Bo‘limlar