“Zamin”ni Telegramʻda oʻqing! Join!
Zamin.uz
, 14 2019, 08:51
ЎЗO‘Z

Mevadagi qand jigar uchun xavflimi?

04 okt, 00:05 927 Hayot tarzi
Mevadagi qand jigar uchun xavflimi?
Foto: «Ont.by»
Taomnomada fruktoza yoki «mevadagi qand» ko‘p bo‘lishi jigarning yog‘ni yoqish qobiliyatini kamaytiradi. Taqqoslash uchun: shuncha miqdordagi glyukoza metabolizmga bunchalik ta’sir ko‘rsatmaydi, degan xulosaga kelishdi Joslin diabet markazi (Boston) tadqiqotchilari. Bu haqda «Xabar» nashri ma’lum qildi.

Demak, bir xil kaloriyaga ega bo‘lishiga qaramay, «diyetik» fruktoza salomatlikka glyukozadan ko‘ra ko‘proq salbiy ta’sir o‘tkazar ekan-da.

— Fruktoza jigarni yog‘ to‘plashga majburlaydi. U taomnomaga ko‘p miqdorda yog‘ qo‘shish kabi ta’sir ko‘rsatadi. Taomnomada glyukoza miqdori ko‘paysa, jigarga yog‘ni yoqishga yordam beradi va shunga ko‘ra sog‘lom metabolizmga erishiladi, — deya ta’kidlaydi tadqiqot yetakchisi, Garvard tibbiyot maktabi professori Ronald Kan.

Hayvonlar ustida olib borilgan tadqiqotlar chog‘ida olimlar oltita turdagi parhezning metabolizmga ta’sirini taqqoslashdi: ko‘p miqdorda fruktoza va glyukoza, yog‘, shakar, kundalik taomnoma kabilar hisobga olindi.

Mutaxassislar, shuningdek, jigar hujayralaridagi atsilkarnitin darajasini o‘rganishdi. Jigar yog‘ni yoqqanda ular ishlab chiqariladi. Yuqori atsilkarnitinlar darajasi yomon hisoblanadi. Negaki bu jigarda ko‘p yog‘ yoqilayotganini anglatadi. Ko‘p yog‘ va fruktozali parhezda saqlangan jonivorlarda ushbu modda konsentratsiyasi yuqori chiqqan. Yog‘ni yoqqanda glyukoza yordamchi ta’sir o‘tkazishi tasdiqlandi.

Olimlar, shuningdek, CPT1A fermenti faolligini ham nazorat qilishdi. Mazkur holatda, u qancha ko‘p bo‘lsa, shuncha yaxshi — mitoxondriya yog‘larni yoqish bo‘yicha vazifasini to‘g‘ri bajarayotganiga ishora qiladi. Tadqiqotchilar, yog‘ va fruktoza darajasi yuqori bo‘lgan taomnomada CPT1A ko‘rsatkichi pastligini, mitoxondriya esa kerakli tartibda ishlamayotganini aniqlashdi.

Tadqiqot natijalari bilan batafsil «Cell Metabolism» jurnalida chop etilgan maqolada tanishish mumkin.

“Zamin” yangiliklarini “Telegram”da kuzatib boring
Mavzuga oid
  • Olimlar tish uchun zararli ichimliklarni ma’lum qilishdi 31 iyul, 08:28
  • Nonda xavfli modda aniqlandi – tadqiqot natijalari 27 apr, 08:20
  • «Shirin og‘u»: olimlar shakarning yangi xavfli xususiyatini aniqladilar 21 dek, 07:27
  • Bir kun uxlamasangiz, nima boʻlishini bilasizmi? 09 sen, 17:17
  • Shirin ichimliklar iste’moli miya faoliyatiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi aniqlandi 22 apr, 07:04
  • So'nggi yangiliklar
  • Eriksson: "Fergyuson meni o‘ldiraman deb qo‘rqitgan" 14 okt, 08:43 42
  • O‘zbekiston Alibaba Group bilan hamkorlikni yo‘lga qo‘ymoqda 14 okt, 08:23 123
  • Mafiya qurboni bo‘lgan bokschi 14 okt, 07:43 570
  • Sabr tugadi: Rossiya va Turkiya dollardan voz kechdi 14 okt, 07:08 793
  • Tramp Turkiyaga qarshi «qudratli sanksiyalar» qo‘llashga tayyorlanmoqda 14 okt, 06:34 317
  • Fotoshopsiz va aqlni shoshiradigan ko‘rinishidagi 10ta surat 14 okt, 06:00 735
  • Erdo‘g‘an turk harbiylari Suriyada nima qilayotganiga izoh berdi 14 okt, 00:30 439
  • Rasul Kusherbayev: "Artel" monopoliya sari intilishda siyosiy "krыsha"ga ega bo‘ldi 14 okt, 00:02 635
  • Ozoda Saidzoda muhtaram Prezidentimiz, xalqimiz va san’atkorlardan uzr so‘rab, uni kechirishlarini iltimos qildi... 13 okt, 23:30 1 490
  • O‘zbekistonni Yevroosiyo Iqtisodiy Ittifoqiga qo‘shish nega kerak? 13 okt, 22:53 723
  • Bo‘limlar